Categorie archief: Jurre Blog

Circus

In de kerstvakantie mag Jurre met opa Peter en oma Laszla mee naar het circus.  Mijn knuffel vindt het circus wel spannend, zegt Jurre als ze onderweg zijn.

De circustent is geel en blauw. Hand in hand met opa loopt Jurre naar de ingang.  Binnen is het een beetje donker.  Jurre houdt opa’s hand stevig vast. Met zijn andere hand klemt hij zijn knuffel tegen zijn buik. Als ze een plaatsje hebben gevonden klimt Jurre bij opa op schoot.  Er klinkt muziek maar dat kan je bijna niet horen want de wachtende kinderen maken veel lawaai. Door de gangpaden loopt een meneer met verlichte draaimolentjes. Oma koopt er eentje voor Jurre.  Zo duurt het wachten niet zo lang.

Opeens begint de muziek harder te spelen. Het gaat beginnen! Acrobaten, clowns en paarden wisselen elkaar af.  Jurre vindt alles even prachtig. Hij klapt in zijn handen tot ze ervan gloeien. Opa en oma genieten ook, vooral van Jurre.  Voor ze het weten is het pauze.  Jurre krijgt appelsap en popcorn. Mmmm, heerlijk!

 

Na de pauze is er nog meer te beleven. Een  acrobaat hoog op de schommel laat gevaarlijke kunsten zien. Hierna komt een stoere man de piste in. Hij  gooit messen naar een mevrouw die voor een grote schietschijf staat. Het ziet er eng uit maar hij raakt haar gelukkig niet. Zelfs niet wanneer hij achterste voren met een kruisboog schiet. Het is reuze knap maar Jurre is te moe om nog  in zijn handen te klappen.  Hij vindt het niet erg als de voorstelling  afgelopen is en loopt stilletjes in het donker mee terug naar de auto.

Onderweg valt Jurre bijna in slaap maar als ze thuis zijn leeft hij weer helemaal op. Hij klimt op de rugleuning van de bank en strekt zijn armen naar achteren. Wat een acrobaat is hij.  Applaus voor Jurre!

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

De ogendokter

Jurre, mama, Mara en oma Laszla zijn in het ziekenhuis. Jurre loopt voorop. Hij weet goed waar het is want hij is er al eerder geweest. Bij de balie met het oogje moeten ze zijn. De ogendokter heet Sanne. Dat is grappig want Sanne van Gijs is ook dokter.

Ze moeten even wachten tot ze aan de beurt zijn. Jurre vindt het lang duren en gaat rondjes lopen. Dan komt dokter Sanne tevoorschijn. Ze roept: ‘Jongeman van der Voort!’ Jurre geeft de dokter keurig een hand. Zij vraagt hoe hij heet en Jurre zegt: ’Jurre!’

In de spreekkamer mag Jurre bij mama op schoot. Hij krijgt een speciale bril over zijn eigen bril en moet de figuurtjes die de dokter aanwijst opnoemen. Hij doet het heel goed. Zelfs de kleinste plaatjes ziet hij. Mama en oma zijn trots op Jurre. En Mara? Zij slaapt heerlijk in de kinderwagen en droomt misschien wel van haar knappe broer!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Strand

Jurre gaat met oma en opa naar het strand. In zijn rugzak heeft hij taartvormpjes en een kiepwagen. De grote schep  draagt hij ook zelf.  Opa vindt  een fijn  plekje aan de vloedlijn om te zitten.

Opa en oma zetten het windscherm op. Jurre gaat meteen spelen in het zand. Hij kan heel goed scheppen met de nieuwe schep. Oma zegt: ‘Ga maar water halen voor die diepe kuil’.

Maar oei, wat is de zee groot en wild. Gelukkig wil opa met Jurre mee. Samen vullen ze een gieter met water voor Jurre’s kuil.  En nog een, en nog een want het water verdwijnt heel snel in de bodem.

 

Er is nog veel meer te ontdekken op het strand. De golfjes waar je overheen kan springen, de mooie schelpen en kwallen. Opa leert Jurre dat je daar maar beter niet op kan gaan staan omdat je dan prik-voeten krijgt.

De heerlijke dag vliegt voorbij.  Het is tijd om naar huis te gaan. Boven aan het duin eten ze een ijsje want dat hoort erbij.

Moe en tevreden ligt Jurre ‘s avonds in bed. Oma kruipt nog even bij hem. Vlak voor zijn oogjes dichtvallen zegt Jurre : ‘Oma, ik vind jou zó lief, helemaal tot in Friesland!’.

Oma lacht: ‘Jij bent ook een lieverd!’,  maar dat hoort Jurre al niet meer….

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Grote broer

Jurre woont nu in het nieuwe huis. Samen met papa en mama.  Maar er woont nog iemand…  Een heel klein babymeisje. Het is Jurre’s zusje, Mara.  Ze ziet er grappig uit met haar mutsje. Daarom noemt Jurre haar  ”Clowntje Mara”. 

 

Jurre is een grote broer. Dat kun je wel zien want hij kan al héél véél zelf. Zoals zijn schoenen aandoen en zijn jas uit-en aantrekken. Maar ook kan hij een plas doen op de grote wc en zelfs een poepje. Is dat niet knap?

Soms klimt Jurre heel voorzichtig bij zijn zusje in de box. Hij weet al goed hoe de speen in haar mondje moet.

 

Op Vaderdag gaat Jurre met papa en mama en Mara naar Alkmaar. Voor de eerste keer zit Jurre achterin met zijn zusje. Dat is heel handig want als Mara huilt,  geeft Jurre haar het speentje. Papa en mama zijn trots op grote Jurre. En oma ook!

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Picknick

Het is heel erg koud buiten vandaag. Toch hebben Jurre en oma wel zin in een picknick. Dat kan natuurlijk ook binnen. Jurre verzamelt zijn keukenspullen en legt  alles in de kamer op een kleed.

 

Hij bakt eerst een tosti en een ei voor oma. Ze krijgt ook een kopje thee.  Daarna belegt Jurre een plastic boterham met een gebraden kippetje voor zichzelf.

 

 

Voor hij zijn tanden er in zet kijkt hij er even naar en vraagt:

‘Vind jij vlees lekker, oma?’

’Ja, ik vind vlees soms wel lekker’, zegt oma.

‘Ik niet’, zegt Jurre.

‘En die kip dan op je brood?’ vraagt oma.

‘Dat is gewoon een alsof-kip, oma!’ zucht Jurre om zo’n  domme oma.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Met de tram naar de stad

Jurre en oma gaan met lijn 4 naar de stad om naar de Klimpieten te kijken. Voor de Bijenkorf stappen ze uit. Oma wil met Jurre naar binnen maar naast de winkel is een bouwplaats. Daar kan je niet zomaar aan voorbijlopen, vindt Jurre.  Hij blijft staan en bekijkt op zijn gemak hoe een kraanwagen op en neer rijdt om cement te scheppen en te storten.  Het is erg koud maar Jurre heeft er geen last van. Oma wel. Zij wil graag naar binnen.

 

Gelukkig is Jurre ook nieuwsgierig naar de Klimpieten. Hand in hand met oma stapt hij het grote warenhuis in.  Ze moeten een verdieping omhoog met de roltrap.  Daar moeten ze even zoeken maar opeens roept Jurre: ‘’Kijk oma, daar zijn ze!’’ En ja hoor, aan dikke touwen klauteren de Pieten van beneden naar boven en  terug. Jurre kijkt zijn ogen uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ze na een hele poos weer buiten staan wacht daar nog een derde verrassing. Op de Dam is een mevrouw aan het bellen blazen. Heel veel grote gekleurde zeepbellen. Jurre rent over het plein om er zoveel mogelijk te vangen. Hij wordt er helemaal wild van. En moe! Terug in de tram valt hij bijna in slaap.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Feest in Medemblik

Het is feest in Medemblik. Er komen honderden boten de haven binnen. Jurre zit met mama en oma Laszla op een muurtje te kijken naar het spektakel. Hij komt ogen te kort. ‘’Kijk, een tennisboot’’ wijst hij enthousiast naar een platbodem met een net om de lange boegspriet.

Jurre kijkt goed of de boot met opa en papa en Gijs er al aankomt. Het duurt best lang…Eindelijk ziet hij ze.  De boot wordt vastgelegd aan de kademuur waar Jurre op zit. Zo kunnen ze opstappen. Oma en mama moeten van een trappetje naar beneden maar Jurre wordt door papa aan boord getild. Dan varen ze verder de haven binnen. Aan de kant juichen en zwaaien de mensen.  Wat een feest!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

None new messages

Jurre heeft iets ontdekt bij oma in huis. Een telefoon die praat. Steeds als hij er langs loopt wil hij op het knopje drukken. Hij kijkt wel eerst even naar oma, of het mag. Oma knikt.  Jurre drukt en dan  klinkt een stem: ‘You have none new messages’.

Jurre probeert het na te zeggen maar dat valt niet mee. Hij moet er wel steeds om lachen. Oma ook.

En ja, natuurlijk mag het nog een keer, en nog een keer…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ananas

 

Na een fijne middag op de kinderboerderij is het etenstijd. Mama heeft groentetaartjes en couscoussalade gehaald.  Jurre ontleedt het taartje. Hij wil van alle ingrediënten weten wat het is, voor hij het in zijn mondje stopt. Van de salade eet hij alleen de rozijntjes, die hij eerst een voor een van de korreltjes couscous ontdoet.

Als toetje is er ananas. Jurre roept dat hij geen ananas wil. Hij wil ‘malloen’. Mama zegt dat ananas net zo lekker is als meloen maar Jurre weigert een hapje te nemen.  Hij wil van tafel maar dat mag niet. Hij moet eerst een stukje proeven… Jurre zit met een boos gezichtje op zijn stoel.

Oma probeert hem over te halen, maar wat ze ook doet, Jurre neemt geen hapje. Dan gaat oma maar met mama praten. Jurre krijgt even geen aandacht meer. Oei, dat is niet leuk. Dan toch maar een hapje nemen, lijkt Jurre te denken. Ja hoor, daar gaat een sappig stukje… Mama en oma zien het vanuit hun ooghoeken.


‘Ik heb een hapje genomen!’ roept Jurre blij.
‘Goed zo!’ roepen mama en oma.
Dan valt Jurre verder aan op het bakje. Binnen een paar minuten is het leeg!
‘Ananas is echt lekker’, zucht hij.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Familiedag

img_6110Oma Laszla heeft een grote familie. Zij komen een keer per jaar bij elkaar. Deze keer is het in de dierentuin van Anna Paulowna.  Jurre is er natuurlijk ook.  Hij gaat eerst de vrij rondlopende Alpaca’s voeren. Best spannend, vindt Jurre.  Hij gooit het voer snel op de grond als een van de dieren uit zijn hand wil eten. Samen met oma durft hij wel. En even later doet hij het stoer alleen.

 

Het allerleukste zijn de aapjes. Ze springen van schouder op schouder van publiek en oppassers. Mama wil dat papa er tussen gaat staan zodat ze ook op papa springen. Papa wil liever dat oma het doet. Oma kijkt het eerst maar even aan…

img_6101Jurre zit veilig bij mama op haar heup. Hij vindt het springen van de aapjes erg leuk en schatert ervan. Een van de aapjes komt nieuwsgierig op het sprankelende geluid af. Hij springt pardoes op mama’s schouder!  Oei, is dat even schrikken. Maar het  beestje doet niets.  Jurre en mama vinden het hartstikke leuk. Zij zijn echt niet bang meer.

Papa en oma ook niet. Maar zij blijven wel een beetje op afstand.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail