Alle berichten van Laszla

Circus

In de kerstvakantie mag Jurre met opa Peter en oma Laszla mee naar het circus.  Mijn knuffel vindt het circus wel spannend, zegt Jurre als ze onderweg zijn.

De circustent is geel en blauw. Hand in hand met opa loopt Jurre naar de ingang.  Binnen is het een beetje donker.  Jurre houdt opa’s hand stevig vast. Met zijn andere hand klemt hij zijn knuffel tegen zijn buik. Als ze een plaatsje hebben gevonden klimt Jurre bij opa op schoot.  Er klinkt muziek maar dat kan je bijna niet horen want de wachtende kinderen maken veel lawaai. Door de gangpaden loopt een meneer met verlichte draaimolentjes. Oma koopt er eentje voor Jurre.  Zo duurt het wachten niet zo lang.

Opeens begint de muziek harder te spelen. Het gaat beginnen! Acrobaten, clowns en paarden wisselen elkaar af.  Jurre vindt alles even prachtig. Hij klapt in zijn handen tot ze ervan gloeien. Opa en oma genieten ook, vooral van Jurre.  Voor ze het weten is het pauze.  Jurre krijgt appelsap en popcorn. Mmmm, heerlijk!

 

Na de pauze is er nog meer te beleven. Een  acrobaat hoog op de schommel laat gevaarlijke kunsten zien. Hierna komt een stoere man de piste in. Hij  gooit messen naar een mevrouw die voor een grote schietschijf staat. Het ziet er eng uit maar hij raakt haar gelukkig niet. Zelfs niet wanneer hij achterste voren met een kruisboog schiet. Het is reuze knap maar Jurre is te moe om nog  in zijn handen te klappen.  Hij vindt het niet erg als de voorstelling  afgelopen is en loopt stilletjes in het donker mee terug naar de auto.

Onderweg valt Jurre bijna in slaap maar als ze thuis zijn leeft hij weer helemaal op. Hij klimt op de rugleuning van de bank en strekt zijn armen naar achteren. Wat een acrobaat is hij.  Applaus voor Jurre!

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Picknick

Het is heel erg koud buiten vandaag. Toch hebben Jurre en oma wel zin in een picknick. Dat kan natuurlijk ook binnen. Jurre verzamelt zijn keukenspullen en legt  alles in de kamer op een kleed.

 

Hij bakt eerst een tosti en een ei voor oma. Ze krijgt ook een kopje thee.  Daarna belegt Jurre een plastic boterham met een gebraden kippetje voor zichzelf.

 

 

Voor hij zijn tanden er in zet kijkt hij er even naar en vraagt:

‘Vind jij vlees lekker, oma?’

’Ja, ik vind vlees soms wel lekker’, zegt oma.

‘Ik niet’, zegt Jurre.

‘En die kip dan op je brood?’ vraagt oma.

‘Dat is gewoon een alsof-kip, oma!’ zucht Jurre om zo’n  domme oma.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Met de tram naar de stad

Jurre en oma gaan met lijn 4 naar de stad om naar de Klimpieten te kijken. Voor de Bijenkorf stappen ze uit. Oma wil met Jurre naar binnen maar naast de winkel is een bouwplaats. Daar kan je niet zomaar aan voorbijlopen, vindt Jurre.  Hij blijft staan en bekijkt op zijn gemak hoe een kraanwagen op en neer rijdt om cement te scheppen en te storten.  Het is erg koud maar Jurre heeft er geen last van. Oma wel. Zij wil graag naar binnen.

 

Gelukkig is Jurre ook nieuwsgierig naar de Klimpieten. Hand in hand met oma stapt hij het grote warenhuis in.  Ze moeten een verdieping omhoog met de roltrap.  Daar moeten ze even zoeken maar opeens roept Jurre: ‘’Kijk oma, daar zijn ze!’’ En ja hoor, aan dikke touwen klauteren de Pieten van beneden naar boven en  terug. Jurre kijkt zijn ogen uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ze na een hele poos weer buiten staan wacht daar nog een derde verrassing. Op de Dam is een mevrouw aan het bellen blazen. Heel veel grote gekleurde zeepbellen. Jurre rent over het plein om er zoveel mogelijk te vangen. Hij wordt er helemaal wild van. En moe! Terug in de tram valt hij bijna in slaap.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

None new messages

Jurre heeft iets ontdekt bij oma in huis. Een telefoon die praat. Steeds als hij er langs loopt wil hij op het knopje drukken. Hij kijkt wel eerst even naar oma, of het mag. Oma knikt.  Jurre drukt en dan  klinkt een stem: ‘You have none new messages’.

Jurre probeert het na te zeggen maar dat valt niet mee. Hij moet er wel steeds om lachen. Oma ook.

En ja, natuurlijk mag het nog een keer, en nog een keer…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ananas

 

Na een fijne middag op de kinderboerderij is het etenstijd. Mama heeft groentetaartjes en couscoussalade gehaald.  Jurre ontleedt het taartje. Hij wil van alle ingrediënten weten wat het is, voor hij het in zijn mondje stopt. Van de salade eet hij alleen de rozijntjes, die hij eerst een voor een van de korreltjes couscous ontdoet.

Als toetje is er ananas. Jurre roept dat hij geen ananas wil. Hij wil ‘malloen’. Mama zegt dat ananas net zo lekker is als meloen maar Jurre weigert een hapje te nemen.  Hij wil van tafel maar dat mag niet. Hij moet eerst een stukje proeven… Jurre zit met een boos gezichtje op zijn stoel.

Oma probeert hem over te halen, maar wat ze ook doet, Jurre neemt geen hapje. Dan gaat oma maar met mama praten. Jurre krijgt even geen aandacht meer. Oei, dat is niet leuk. Dan toch maar een hapje nemen, lijkt Jurre te denken. Ja hoor, daar gaat een sappig stukje… Mama en oma zien het vanuit hun ooghoeken.


‘Ik heb een hapje genomen!’ roept Jurre blij.
‘Goed zo!’ roepen mama en oma.
Dan valt Jurre verder aan op het bakje. Binnen een paar minuten is het leeg!
‘Ananas is echt lekker’, zucht hij.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Familiedag

img_6110Oma Laszla heeft een grote familie. Zij komen een keer per jaar bij elkaar. Deze keer is het in de dierentuin van Anna Paulowna.  Jurre is er natuurlijk ook.  Hij gaat eerst de vrij rondlopende Alpaca’s voeren. Best spannend, vindt Jurre.  Hij gooit het voer snel op de grond als een van de dieren uit zijn hand wil eten. Samen met oma durft hij wel. En even later doet hij het stoer alleen.

 

Het allerleukste zijn de aapjes. Ze springen van schouder op schouder van publiek en oppassers. Mama wil dat papa er tussen gaat staan zodat ze ook op papa springen. Papa wil liever dat oma het doet. Oma kijkt het eerst maar even aan…

img_6101Jurre zit veilig bij mama op haar heup. Hij vindt het springen van de aapjes erg leuk en schatert ervan. Een van de aapjes komt nieuwsgierig op het sprankelende geluid af. Hij springt pardoes op mama’s schouder!  Oei, is dat even schrikken. Maar het  beestje doet niets.  Jurre en mama vinden het hartstikke leuk. Zij zijn echt niet bang meer.

Papa en oma ook niet. Maar zij blijven wel een beetje op afstand.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Samen met de trein

Jurre heeft gelogeerd in Alkmaar. Oma brengt hem terug met de trein. Opa gaat mee naar het station. Op het perron moeten ze even wachten. Jurre vindt het best wel  spannend. Hij heeft zijn knuffel in zijn hand.

img_5788

Als de trein komt geeft oma Jurre een hand. Samen stappen ze in. Door het raampje ziet Jurre opa staan. ‘’Dag opa, dag opááá!’’ roept hij. Opa zwaait enthousiast terug. Dan gaat de trein rijden. Jurre kijkt met grote ogen uit het raam. ‘’Ik kan alles zien!’’ roept hij opgetogen: ”Auto’s en bomen en bjuggen’’.

Soms hobbelt de trein een beetje. De eerste keer schrikt Jurre ervan. Hij klemt zijn knuffel tegen zijn buik. Oma zegt dat het niet erg is. Ze maakt er een grapje van: Ze zegt: ”Hobbeltje-bobbeltje-tjoeketjoek” en prikt Jurre in zijn buik’

Jurre lacht alweer.  Zijn knuffel ligt vergeten naast hem op de bank. De mensen in de coupé lachen om het praatgrage blije mannetje. En oma?

Oma is natuurlijk apetrots.img_5789

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pannenkoek

Papa is jarig. Jurre heeft hem een cadeau gegeven: een mooie tekening en lekkere chocola. Er hangen slingers in de kamer. Oma heeft ook een cadeau mee. Jurre helpt papa bij het uitpakken. Het is een ijskrabber voor de autoramen. Papa is er erg blij mee.

’s Avonds gaan ze eten in een Indonesisch restaurant.  Papa, mama, opa, oma, Gijs en Sanne.  Jurre zit op een grote mensen stoel. Hij wil graag een pannenkoek. Die krijgt hij. Het is een heel grote. Veel te groot, denkt oma.img_5607

Jurre scheurt een stuk van de koek af. Hij doopt ermee in een sausje. Gelukkig heeft mama zijn mouwen opgestroopt. Jurre smikkelt en smult tot zijn buikje vol is. Die grote pannenkoek is bijna op!  Dat had oma niet verwacht.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Samen eten

 

Het is al laat als Jurre gaat eten. Hij is erg moe. Als hij een paar hapjes genomen heeft, wil hij niet meer. Hij wil zijn knuffel en zijn speen. Maar dat mag hij nog niet. Hoe moet dat nu?

Opa heeft een idee: ‘Wil je soms bij mij zitten, Jurre’, vraagt hij. Dat wil Jurre wel.  Hij klimt bij opa op schoot. Als opa een hapje neemt, doet Jurre ook zijn mondje open. Samen eten ze opa’s bord leeg. En daarna nog een bordje. Het smaakt heerlijk zo!

img_5393-edited

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ziek

Oma komt een extra dagje naar Amsterdam want Jurre is ziek. Hij ligt op de bank met zijn knuffel en zijn speen. De tekenfilm van Nemo is op de tv. Samen kijken ze naar de avonturen van het kleine visje.img_5404-edited

Jurre wil dat Oma bij hem komt liggen. Dat past wel, maar nu ziet Jurre niets meer. Alleen oma’s rug. Oma weet raad. Ze schuift het zieke mannetje wat naar voren op de bank. Nu past zij er achter. Dat gaat beter. Jurre is tevreden. Oma ook, ook al ziet ze de film nu niet zo goed.  Ze ligt heerlijk bij de warme Jurre.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail